Ma 2020. december 1, kedd, Elza napja van.

  • images/stories/slide/szamos2004001.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004003.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004004.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004018.jpg
  • images/stories/slide/szamos2004065.jpg

-„Ez a falu szép helyen van … „ – csendül fel Sorbán Enikő hangja az erdőséggel körülvett Homoródalmáson. - A világ közepe – vallják a falu lakói. És tényleg az, sokan és sokszor fordultak már meg a székelyföldi településen, ismert és kevésbé ismert emberek, hiszen a táj, az almási vendégszeretet, és almásiak ízes székely nyelvezete rabul ejti az idelátogatót. Homoródalmás 2004 óta Géberjén Község testvértelepülése, immáron 9 év alatt a két falu élete összefonódott, mondhatni életre szóló ismeretségek, barátságok köttettek.

homorodalmas

Homoródalmás Hargita megyében, a Kis-Homoród mentén fekszik, kultúrtörténeti és természeti ritkaságként számon tartott értékeivel együtt. A faluhatár területe szinte egyedülálló, 11.225 ha, amely csodálatos kincseket rejt, úgy, mint Erdély legelőször felkutatott barlangja, az Orbán Balázs barlang, amelyben megfordult többek között Jókai Mór, Wesselényi Miklós és a névadó Orbán Balázs. Számos történet fűződik a barlanghoz, gyakran nyújtott menedéket nemcsak a falu lakóinak az idegen hadak dúlásai során, ennek ma is látszó bizonyítékai vannak. A már géberjéniek által is jól ismert barlangtúra során része lehet a túrázónak a Vargyas-patak simogatóan sodró hullámaiban. Jelentős természeti és történelmi értékei, jelentősebb látnivalók: Tatársánc, Tatárkápolna, Csalatornya, Vermek, Várhegy, Sóskút, a barokk stílusú unitárius templom, a feltételezések szerint 1643-ban épült lakóház, és a páratlan festett bútorok. Beszélnek, a múltat mesélik el nekünk… az almásiak életét, a székelyek küzdelmeit a fennmaradásért.

A testvértkapcsolat valóban testvéri, részt vesznek egymás jelentős eseményein, az almásiak a hagyományos géberjéni szüreti felvonuláson és bálon, míg a géberjéniek a két (három) napos almási szüreti mulatságon és a barlangfesztiválon. A települések táncosai, egyesületei megtisztelik egymás rendezvényeit egy-egy színvonalas fellépéssel, de az almási rézfúvósok is emelték már a géberjéni kulturális élet színvonalát. De nemcsak a felnőttek látogatják testvéreiket, hanem a gyerekek is, a cseretábor programnak köszönhetőn a géberjéni gyerekeknek kétévente lehetősége van kiutazni Homoródalmásra egy hétre, és az almási gyerekeknek pedig Géberjénbe. Ennek köszönhetően nekik is adott a kapcsolatépítés lehetősége, ugyanakkor megismerik egymás kultúráját, szokásait, gasztronómiáját.

2012 júliusában XX fő almási tette le az állampolgári esküt Szamoskéren, és ünnepélyesen pedig Géberjénben, a kapcsolat erősödött…

Homoródalmás polgármestere 2004 óta Rigó Mihály, aki már harmadik ciklusát kezdte el a településen. A polgármester részese volt már a testvérkapcsolat megkötésének, ápolásának pedig mai napig elöljárója.

Ez a falu szép helyen van, ez a falu jó helyen van… „Ez nekünk szívet dobbantóan szülőhely, szinte a bölcsőringatás ritmusában mozdulhat a nyelv valami bölcsődal-félére: Homoródalmás, a többi más.„ (Szabó Gyula)


Vissza

Elérhetőségek

email m

Géberjén Község Önkormányzata

 

4754 Géberjén

Móricz Zs. utca 30/A

 

Tel/Fax:

+36 44 357 - 231

 

Hivatalos E-mail cím:

mateneandi.vincze@gmail.com

 

mee

diszoklevel

gabrien

 

uj-tabla-3-rgb

 

epont2

 

roma log